Ce te faci cu un copil mofturos la mancare ?

Copilul tau mananca de toate fara probleme sau, dimpotriva, este genul mofturos? Daca ai un copil care face mofturi la mancare, nu esti singura. Specialistii afirma ca aproximativ 49% dintre mamici spun ca au copii mofturosi.
Printre ei ma numar si eu. Copilul meu mananca foarte prost si nu am ce sa ii fac .


sfatulparintilor.ro - copii - mancare - mofturi - stockfreeimages.com



1. Nu face un mare caz dintr-un refuz

Atunci cand copilul face mofturi la mancare, nu face un mare caz din asta. Incurajeaza-l sa manance celelalte alimente din farfurie. NU-l forta. Revino peste ceva timp cu alimentul refuzat. Specialistii spun sa incerci de cel putin 15 ori pana cand cand un aliment este acceptat de copil.


2. Mancati impreuna

Nu te concentra pe ce NU mananca cel mic. In schimb, creeaza o atmosfera placuta in timpul mesei, un timp de calitate in care toata lumea vorbeste, rade, glumeste si, mai ales, se mananca. Chiar daca refuza anumite alimente, vazandu-va pe voi, parintii, ca le mancati cu placere, vor fi si ei tentati sa le incerce cat de curand. .


3. Ceva cunoscut, ceva nou

Atunci cand ii pui mancare in farfurie, pune alaturi de ceva cunoscut, ce-i place copilului, si ceva nou, pe care nu l-a incercat inca. Daca refuza alimentele noi, intoarce-te la sfatul 1.

4. Pune-l sa aleaga si sa participe la gatit

Copiii sunt mult mai cooperanti atunci cand li se cere parerea. Ia-l cu tine la cumparaturi si intreaba-l “Ce cumparam azi: X sau Y?” (mere sau salata, castravete sau ardei gras etc.). In acest fel ii vei transmite mesajul ca el este important, tii cont de parerea lui si va fi mai greu sa refuze ceva ce el insusi a ales.
Acelasi lucru se intampla si atunci cand copilul participa la gatitul mancarii respective. Potrivit datelor statistice, 40% dintre copiii care sunt implicati in procesul de gatire sunt mai dispusi sa incerce fara sa faca nazuri mancarea pregatita de ei.


5. Fara dulciuri, ca gustare
Un copil care mananca mai mereu dulciuri intre mese va fi mai greu de convins sa guste din mancare la ora pranzului sau cinei. Pentru copiii care, de exemplu, vin de la scoala, pana la ora cinei le poti pregati gustari sanatoase cu fructe crude sau uscate, iaurt, branza si biscuiti integrali. Ai grija, insa, sa nu fie prea aproape, totusi, de ora mesei.


6. Front comun
Daca un parinte ii spune sa manance tot din farfurie, iar altul este mai permisiv, nu veti obtine nimic bun. Pe langa faptul ca cel mic nu va sti cum e mai bine pana la urma, sa manance sau nu tot din farfurie, voi, parintii, veti incepe cearta. Ce trebuie facut? 1. Nu va certati! Discutati aceste aspecte si gasiti solutia optima cand nu sunt copiii de fata. 2. Nu obligati copiii sa manance tot din farfurie. Ii veti crea o si mai mare adversitate fata de mancare.



Etichete: