Despre frumusetile apuse

În ziua de azi, frumuseţea a căpătat în România o latură pe care femeile de altădată ale ţării noastre nu o aveau. Aveau însă alte lucruri, care chiar dacă nu însemnau sâni şi picioare la vedere, aduceau un farmec al naturaleţii greu de regăsit. Iar de Reginele Frumuseţii din România unor vremuri care au rămas prin pagini îngălbenite de vreme, puţini îşi mai aduc aminte.
Concursurile de frumuseţe erau apreciate în ţara noastră încă de pe la 1900. Prima câștigătoare a unui concurs de frumusețe ținut pe teritoriul României de azi, a avut loc în anul 1906. Ea a fost Maria Peligrad din Sibiu. Cosiderată “o ţărancă deşteaptă, cu şolduri frumoase”, Maria era vestită pentru frumuseţea ei, dar şi pentru costumul popular ţesut chiar de ea! Ea a obţinut cea mai înaltă distincţie la Expoziţia jubiliară din 1906, desfăşurată la Bucureşti. "Concursul Miss România 1906” s-a ţinut în Parcul Filaret din Capitală, actualul Parc Carol.
Criterii stricte
Ca un fapt inedit, Miss România a anului 1926 a fost Tiţa Cristescu, fiica cea mare a lui Gheorghe Cristescu, secretar al Partidului Comunist. Ea a murit ucisă cu cianură de postasiu, principalul suspect în acest caz fiind amantul ei (tatăl celebrului regizor Liviu Ciulei), care până la urmă a fost achitat.
Magda Demetrescu era încoronată regină a frumuseţii româneşti în 1929. Ea văzuse pe 1 ianuarie 1929 un anunţ apărut în revista “Realitatea Ilustrată” şi aşa a ajuns tânăra de 17 ani să participe la Miss România.Magda a reuşit să câştige concursul, bazat pe criterii stricte: vârsta participantelor trebuia să fie între 16 si 25 de ani, să nu fie măritate şi să aibă o moralitate desăvârşită! De asemenea, nu erau permise corsetele, brasierele, machiajul, iar rochiile era necesar să fie simple, pentru a fi apreciată graţia mişcărilor.
Locul 6 la Miss Univers
Juriul concursului Miss din 1929 era format din ministrul de interne Alexandru Vaida-Voevod, profesorul Tzigara Samurcaş, prinţesa Alexandrina Cantacuzino, Liviu Rebreanu, sculptorul Karl Storck, directorul muzeului Kalinderu, şi alţii. Magda Demetrescu a leşinat de emoţie la auzul veştii că a câştigat titlul de Miss România, iar în mai 1929 pleca spre America, unde urma să participe la Miss Univers. Ea avea să declare: "Mă înduioşează şi mă stinghereşte această atenţie deosebită". A obţinut la finala care s-a desfăşurat în Texas locul 6! O performanţă care este, de ce să nu recunoaştem, greu de atins în ceea ce priveşte participantele noastre la Miss Univers din ziua de azi. Potrivit presei, Magda s-a întors de la americani cu un premiu constând în “100 de dolari şi un ceas”.
O mare de capete
În 1930, două românce au făcut senzaţie la finalele concursurilor de frumuseţe Miss Europa şi Miss Univers. Este vorba de olteanca Mariana Mirică şi Zoica Dona.
În 1930, câştigătoarea României la Miss România era "Domnişoara Zoica Dona”. Aceasta a reprezentat România la concursul de la Cannes, Paris şi Rio de Janeiro". Ilustraţiunea Română din 27 februarie 1930 nota: "Domnişoara Zoica Dona ne scrie din Cannes. Este încă sub impresia grandioasei primiri din gara Cannes – o primire cu adevărat regească. «Închipuiţi-vă – scrie d-ra Dona – o mare de capete, cu mii de ochi nerăbdători să vadă frumuseţile europene cari au participat la Paris la alegerea Miss Europei: mii de ochi cari aşteaptă, se aprind şi se înflăcărează când trenul debarcă Miss-ele, o lume întreagă de admiratori şi admiratoare care se înghesue, aclamă, ţipă, ovaţionează – un entuziasm cum rar am putut vedea. ...Întrebată despre pasiunea pentru aviaţie, domnişoara Zoica Dona răspundea în Ilustraţiunea Română din 6 februarie 1930 astfel: "Am primit invitaţia cu toată plăcerea mai ales că nutream de mult o asemenea dorinţă. Am fost invitată să fac un sbor deasupra Capitalei. M’am urcat pe Farman-ul Aeroclubului Albastru (...). Aeroplanul Farman purta numele regelui nostru, Mihai I. M’am suit cu aceeaşi linişte şi siguranţă cu care mă urc în tren, cu atât mai mult cu cât aparatul era pilotat de unul dintre cei mai buni piloţi români....”.
Au rămas “pioniere”
În 1931, România era reprezentată la finala europeană a concursului de frumuseţe de Tanţi Vuroşeanu, rămasă anonimă în epocă. În 1932, Liliana Delescu se clasa în finala câştigată de reprezentanta Turciei.
Aceste femei au rămas “pioniere” în ceea ce priveşte concursurile de Miss din România, chiar dacă vremurile au trecut şi s-au schimbat.  Şi chiar dacă nu au obţinut niciodată rezultate remarcabile, româncele au participat aproape în fiecare an la finalele celor mai importante concursuri de frumuseţe, Miss World, Miss Europe şi Miss Universe, exceptând perioada comunistă.

Etichete: