miercuri, 16 ianuarie 2013

Idei pentru un Mic dejun energizant

 Astazi am intrebat pe pagina de facebook ce ati dori sa mai cititi pe blog.. putine raspunsuri din pacate ...dar cu toatre astea i-am promis Gianinei ca maine dimineata va avea un mic dejun sanatos si energizant :)
Micul dejun este masa cea mai importanta. Stii asta, dar nu reusesti sa te urnesti niciodata la timp din pat ca sa mai si mananci, iar sfertul de ora dedicat mesei de dimineata sfarseste inevitabil acordat machiajului si alegerii hainelor imprastiate pe pat.    
Dar pentru ca micul dejun reprezinta cea mai importanta masa a zilei, este bine sa consumam, pe langa ceasca de cafea sau lapte, alimente consistente, hranitoare, care sa ne asigure energia pentru un inceput de zi reusit la serviciu sau la scoala.
 Asa dar .. incerc sa va dau cateva idei despre un mic dejun sanatos ,satios si energizant ...



Omleta cu legume
Ingrediente:

150- 200g legume congelate, 3 oua, sare, piper, 2 linguri ulei.
Mod de preparare:
Se incinge uleiul intr-o tigaie antiaderenta. Se adauga legumele congelate si se lasa 7-8 minute, acoperite cu un capac, pana se inmoaie. Se bat foarte bine ouale cu sare si piper si se toarna peste legume. Omleta se gateste in continuare, 6-7 minute, acoperita cu capac. Nu se intoarce, capacul permitand gatirea uniforma. 



Briose cu cafea si alune
Ingrediente:
3 oua, 150g zahar, 100g unt, 100ml smantana, esenta de rom, 1 lingurita ness, 2 linguri cafea macinata, 3 lingurite cacao, 2 linguri alune macinate fin, 1 praf de copt, 200g faina. Pentru decor: 100g alune fara sare, 50g ciocolata.
Mod de preparare:
Se mixeaza ouale intregi cu zaharul. Se adauga smantana, esenta, untul topit si restul ingredientelor uscate (amestecate bine inainte). Se pune compozitia in formele de briose, cu ajutorul unui pos. Deasupra se repartizeaza alunele maruntite. Se coc in cuptorul deja incins la 180 de grade, timp de 25-30 minute. Se scot din forme dupa ce se racesc si se decoreaza cu ciocolata topita.



Friganele cu fructe caramelizate
Ingrediente:

Pentru friganele: 2 oua, 6 felii de paine, 300ml lapte dulce, esenta de vanilie, 3 linguri zahar. Pentru sosul de fructe: 20g unt, 3 linguri zahar, fructe (mere, pere, zmeura, capsuni, mure, afine, banane….).

Sosul nu e neaparat necesar ...eu una le mananc cu zahar pur si simplu iar sotul meu cu sare :)
Mod de preparare:
Friganele: Se bat ouale cu zaharul. Se pune laptele intr-un bol si se aromatizeaza cu esenta de vanilie. Se ia cate o felie de paine, se trece mai intai prin lapte si apoi prin ou. Se prajesc in ulei incins, pana se rumenesc pe ambele parti. Se scot pe servete absorbante de hartie. Sosul:  Se curata fructele, se taie in bucati mai mici si  se stropesc cu zeama de lamaie. Se topeste untul intr-o tigaie, se pune zaharul si se amesteca pana se topeste. Se pun in tigaie si fructele si se lasa pe foc pana se caramelizeaza usor. Se servesc calde.




Omleta cu spanac


Stropeste cateva frunze proaspete de spanac cu putin ulei de masline extravirgin, apoi adauga un ou intreg, plus doua albusuri (folosind doar albusul de la celelalte doua oua, reduci grasimile saturate si caloriile fara a sacrifica proteinele) si prepara paparada clasica intr-o tigaie. Daca doresti, poti presara branza traditionala sau tofu.


Iaurt grecesc cu fructe


Iaurtul grecesc are de doua ori mai multe proteine decat iaurtul traditional. Asadar, constituie baza ideala pentru un mic dejun consistent. Amesteca 150 de grame de iaurt grecesc cu o lingura de nuci tocate, o banana si jumatate de grepfruit.



Sper ca v-am fost cat de cat de folos si v-am dat cateva idei bune si pe gustul vostru pentu un mic dejun delicios si sanatos.


 
Share:

10 comentarii:

  1. Cine ma pus sa intru pe blog...uf...mi-ati facut o pofta !!!

    RăspundețiȘtergere
  2. la mine micul dejun e format din cafea dar nu zic ca nu as manca si cateva briose

    RăspundețiȘtergere
  3. grozave retele, si eu cam am obiceiul sa sar peste micul dejun fiind ocupata cu fetita uit de mine :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Buna dimineata ,multumim de retete de mic dejun,deja am o pofta ca nustiu pe care sa le iau la rand!

    RăspundețiȘtergere
  5. Omleta cu legume! Acum ma duc sa fac!Multumesc!

    RăspundețiȘtergere
  6. mmm ce bunatati, chiar nu am mai mancat de mult friganele, multumim

    RăspundețiȘtergere
  7. Omleta cu legume..yamy. am notat reteta

    RăspundețiȘtergere
  8. multumim de retete....omleta imi face cu ochiul...tare as vrea si eu un pic macar :D

    RăspundețiȘtergere