Dinti ingalbeniti ?Uita de ei

Dintii ingalbeniti – Cafeaua, ceaiul, cola, fumatul, sucurile acide, anumite medicamente si alimentele intens pigmentate isi pot lasa amprenta lor colorata pe smaltul dintilor. Aceasta nu inseamna ca dintii au fost vreodata meniti unui alb imaculat. Insa, pe masura ce inaintam in varsta, dintii tind sa devina cenusii, sa se innegreasca.

De-a lungul timpului, smaltul crapa si se erodeaza, expunand dentina. Dentina este interiorul mai putin dens al dintelui, care absoarbe culoarea alimentelor. Petele raman si pe placa bacteriana, si pe tartrul format pe si intre dinti. Numerosi factori pot pata dintii, ca de pilda antibioticele, schimbarile neprevazute de metabolism, dar si o febra mare. Cu cat petele de pe dinti sunt mai galbene, cu atat vor fi mai usor de inlaturat. Petele de maron inchis, precum cele datorate folosirii pe termen lung a tetraciclinei sunt, insa, foarte greu de sters. Dar multe pete obisnuite –din gama celor de cafea si tigari – pot adesea disparea intre 2 vizite la medicul stomatolog.

Dintii ingalbeniti – Medicul stomatolog va recomanda

 

  1. Scapati de dintii ingalbeniti: Spalati-va pe dinti dupa fiecare masa. Daca va curatati dintii regulat si constiincios, sunt mai putine sanse ca petele sa ramana pe dinti. 
  2. Scapati de dintii ingalbeniti: Frecati cu grija. La fel cum produsele abrazive pot zgaria la curatare suprafetele din email, periajul ultraagresiv poate inlatura smaltul dintilor, expunand dentina de culoare mai inchisa, facand dintii sa para si mai inestetici decat inainte. 
  3. Scapati de dintii ingalbeniti: Slefuiti cu bicarbonat de sodiu. Amestecati bicarbonatul cu apa de gura pe baza de apa oxigenata (disponibila in farmacii), numai atat cat sa obtineti un amestec de consistenta pastei de dinti, apoi frecati pana la indepartarea petelor. Dupa periaj, clatiti folosind apa de gura pe baza de apa oxigenata, diluata conform instructiunilor de pe eticheta. 
  4. Scapati de dintii ingalbeniti: Clatiti frecvent. Dupa fiecare masa, indepartati resturile de mancare de pe dinti prin clatire. Daca nu puteti merge la baie, luati o inghititura din paharul de apa, clatitu si inghititi. 
  5. Scapati de dintii ingalbeniti: Treceti la periuta electrica. Periutele electrice par a avea succes mai mare decat periutele manuale in a-i convinge pe cei care nu au tragere de inima sa-si curete dintii regulat. Insa indepartarea placii depinde categoric de calitatea periajului, nu de tipul de periuta folosit. 
  6. Scapati de dintii ingalbeniti: Ata dentara si periutele interdentare fac minuni. Folositi cu incredere ata dentara si periutele interdentare (care se gasesc sub diferite dimensiuni de la 2 la 5 mm, in farmacii sau in hipermarket) acestea fiind singurele solutii de indepartare a resturilor dintre dinti unde nu ajunge periuta. Astfel, evitati formarea cariilor la baza dintilor si inflamarea gingiei. 
  7. Scapati de dintii ingalbeniti: Folositi o apa de gura antibacteriana. Toate tipurile de apa de gura sunt bune pentru clatire, insa cele cu actiune antibacteriana reduc placa de care se ataseaza petele. 
  8. Scapati de dintii ingalbeniti: Folositi o pasta de dinti cu efect de albire sau gel de albire. Stomatologii obisnuiau sa-si avertizeze pacientii sa nu foloseasca produse de albire din categoria celor de vanzare fara prescriptie medicala, deoarece acestea contineau abrazivi granulati care puteau eroda smaltul dentar. Insa pentru un efect usor mai stralucitor dupa periaj, producatorii au inregistrat intre timp rezultate mult mai bune la folosirea peroxidului in locul abrazivilor. 
  9. Scapati de dintii ingalbeniti: Faceti totul intr-o singura sedinta. Daca sunteti nerabdator, stomatologul va poate albi dintii intr-o singura sedinta, folosind o solutie concentrata de peroxid de carbamid si o lumina speciala, care ,,forteaza materialul sa intre in dentina”.

Etichete: