Contraceptia – Metode Contraceptive


 Astăzi vreau sa va vorbesc despre contraceptie, ştiu că acum o să ziceţi '' dar toată lumea ştie să se protejeze.Cu toate motodele de contracepţie existente în ziua de azi , tot se mai recurge la avort.O femeie din patru, cu vârsta de peste 33 de ani, a făcut cel puțin un avort, arată sondajul național "Atitudini și percepții privind întreruperile sarcinilor nedorite în România și responsabilitățile autorităților".


Având în vedere faptul că pilula nu este recomandată femeilor care suferă de tulburări de coagulare, de probleme vasculare cerebrale, de migrene, de hipertensiune, de colesterol, de disfuncţii hepatice sau cardiace, lor le este recoman­dată alegerea unei metode de contracepţie nehormonale, ca şi în cazul fumătoarelor.

Dispozitive interne

Mai cunoscute sub numele de sterilete, acestea reprezintă toate obiectele din material plastic, din cupru sau din oţel inoxidabil care sunt introduse în cavitatea uterină, în vederea modifică­rii învelişului acesteia şi, astfel, a împie­dicării implantării unui ovul fecundat.
Mod de acţiune
Acestea acţionează în mai multe moduri, ceea ce explică eficienţa lor sporită:- prin provocarea unei reacţii inflamatorii, care distruge sperma­tozoizii prezenţi şi face ca mucoasa uterină să nu fie favorabilă nidării unui ou fecundat.
- prin intensificarea contractibilităţii uterului.
- prin faptul că este toxic pentru spermatozoizi (datorită cuprului).
Durată de acţiune
Unul dintre dispozitivele cele mai utiliza­te, Copper T 380A, poate fi utilizat pe o perioadă de zece ani, cu o eficienţă pe termen lung, comparabilă cu cea a legării trompelor.
Acesta nu este, totuşi, potrivit pentru toate femeile, deoarece el poate determina complicaţii, cum ar fi hemoragii, expulzarea sa sau chiar indispoziţii.

Steriletele clasice, cum ar fi cele din cupru, pot fi utilizate timp de trei ani sau chiar pe o perioadă mai lungă, dar rareori pe perioade mai mari de cinci ani.
Un sterilet mai recent, cu progesteron, permite limitarea sânge rărilor în timpul menstruaţiilor, dar el trebuie să fie înlocuit mai des, aproxi­mativ la fiecare optsprezece luni, şi are inconvenientele metodelor de contracepţie hormonală.

Spermicide

Acestea sunt produse vândute în far­macie sub formă de cremă, gel, spumă, supozitoare sau substanţe pentru spăla­turi vaginale.

Mod de acţiune

Acestea fac ca vaginul şi colul uterin să fie nefavorabile supravieţuirii sperma­tozoizilor. Dacă se respectă cu stricteţe modul de utilizare şi contraindicaţiile (în special evitarea toaletei intime chiar înainte şi imediat după raportul sexual), ele sunt, în acelaşi timp, foarte fiabile şi, într-un cuvânt, foarte naturale. Mai mult, ele au o activitate bactericidă asu­pra prevenirii anumitor infecţii sexuale.
Durată de acţiune
Acţiunea acestora este trecătoare, dar ea poate fi intensificată prin asocierea cu o barieră mecanică, cum ar fi un pre­zervativ sau o diafragmă.

Sisteme de protecţie

Acestea fac parte dintre barierele meca­nice concepute în vederea împiedicării spermatozoizilor să ajungă în cavitatea uterină şi trompele Fallope. Mai mult, ele oferă protecţie împotriva bolilor cu transmitere sexuală (BTS), ceea ce nu este cazul pilulei sau al dispozitivelor intrauterine.

Prezervativul

►Pentru bărbaţi, el este format dintr-o membrană din latex, neporos, poziţionat pe penis, pentru a împiedica spermatozoi­zii să pătrundă în vaginul partenerei.
Pentru femei, el este for­mat din două inele flexibile, unite printr-o membrană din poliuretan. Primul, situat în interiorul acestei membra­ne, este inserat în colul ute­rin, în timp ce al doilea este amplasat la exteriorul vagi­nului şi acoperă organele genitale.

Diafragma

Acesta este un obiect în formă de emisferă, din cau­ciuc, care este fixat pe colul uterin şi care este utilizat în asociere cu un spermicid: diafragma împiedică majoritatea sperma­tozoizilor să ajungă în uter, iar spermicidul îi omoară pe cei care reuşesc să treacă de barieră. Acest dispozitiv poate fi ampla­sat cu până la 6 ore înaintea unui raport sexual, dar el nu oferă o protecţie totală împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Metoda Billings

Aceasta este metoda curbelor de tem­peratură, care vizează reperarea, prin măsurarea matinală, a temperaturii, eva­luarea durerii şi observarea unei secreţii cervicale, care este transparentă şi lipi­cioasă, în momentul ovulaţiei. Dacă femeia nu are raporturi sexuale în tim­pul perioadei în care se manifestă aces­te semne şi trei zile după aceea, riscuri­le de a rămâne însărcinată scad. Această metodă presupune cicluri regulate şi poate avea ca efect o fecundare proba­bilă, în cazul în care cuplul are raporturi sexuale până la cu două zile înainte de Autorizată în România sterilizarea este o operaţie chirurgicală irever­sibilă.
vasectomia este metoda cea mai frecventă, în cazul bărbaţilor. Ea constă în secţionarea unei părţi a fiecărui conduct deferent: spermo-togeneza continuă în testicule, dar spermatozoizii nu mai pot fi expul­zaţi spre exterior. Ei degenerează şi sunt distruşi. Cum nici un vas san­guin nu este atins de această ope­raţie, libidoul şi performanţele sexuale rămân intacte.

Legarea trompelor

Legarea trompelor este metoda cea mai obişnuită în cazul femeilor. După cum arată şi numele său, ea constă în legarea sau secţionarea trompelor uterine: ovocitul nu mai poate trece prin trompe, iar sper­matozoizii nu mai pot, din acest motiv, să ajungă la el, pentru a îl fecunda.

Eşecuri si erori

Concluziile cercetării arată că 46% dintre respondente susțin că nu sunt îngrijorate că ar putea rămâne însărcinate fără să își dorească. Pe de altă parte, 36% dintre femei declară că au avut cel puțin un avort, iar o femeie din patru de peste 33 de ani a făcut cel puțin un avort (numărul femeilor cu vârste cuprinse între 18 și 32 de ani, care au realizat întreruperi de sarcină este totuși în scădere față de cercetări similare din anii precedenți).România are o rată foarte mare a avorturilor, respectiv 520 la 1.000 de născuți vii și 115.000 de întreruperi de sarcină în 2009.

 În Rusia, zilele de concediu pe caz de boala sunt luate, cel mai adesea, pentru a face un avort si nu pentru o raceala, declara un medic ginecolog de la o clinica de stat din Moscova
 Peste 45 % dintre român­ce recunosc că nu au suficien­te cunoştinţe despre meto­dele contra­ceptive.
Poate de aceea, spun specialişti, pen­tru multe din­tre femei avor­tul este o soluţie de urgenţă – peste 40 % din­tre românce au făcut cel puţin un avort, iar 29 % susţin că au făcut două avorturi. Cele mai recente date al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că în 2004 România se afla pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de avorturi. Astfel:
- mai mult de jumătate dintre femei nu ştiu că vărsăturile sau anumite medicamente dăunează eficienţei unui contraceptiv oral.
- o femeie din trei nu ştie că pilu­la trebuie luată într-un interval de timp bine definit.
- anumite femei sunt convinse de utilitatea pauzelor în timpul luării pilulelor, pentru a se evita efectele secundare.

Etichete: