10 Cauze ale sanilor durerosi

Sanii durerosi pot avea diverse cauze pe care trebuie sa le cunosti pentru a sti ce masuri sa iei daca te confrunti cu o astfel de situatie.

Cresterea sanilor

Practic fiecare femeie a cunoscut ce inseamna durerea de sani, macar in prima parte a adolescentei cand glanda mamara incepe sa se dezvolte.
Sub influentele hormonale, sanii cresc, se dezvolta dar toate aceste procese dor si fac sanii sensibili. Este indicat ca in perioada de crestere a sanilor sa nu se poarte sutiene

Mastodinie – durerea de sani ce preceda menstruatia

Cu o saptamana inainte de inceperea sangerarilor menstruale modificarile hormonilor genitali feminini pot produce o serie de modificari asupra organismului si psihicului femeii – pentru unele femei aceste manifestari sunt insesizabile, pentru altele sunt suparatoare si se considera ca acestea din urma ar suferi de sindrom premenstrual.Indiferent de sensibilitatea femeii, sanii se umfla usor si devin mai tari inainte de menstruatie. Acesta este si motivul pentru care nu este indicat sa va palpati sanii in aceasta perioada, ori sa faceti ecografii mamare sau examene medicale, pentru ca veti gasi “de toate”, sanul avand un aspect neomogen in aceasta perioada.

Alte modificari hormonale

Unele boli endocrine influenteaza intr-un mod important si balanta hormonilor genitali. In acest caz sanii pot sa devina durerosi chiar daca principala cauza nu este de natura locala sau genitala. In aceste situatii se pot observa si scurgeri mamelonare – acestea nu sunt normale si trebuie sa va prezentati la medic.

Sarcina

Sarcina este caracterizata si prin modificari ale hormonilor genitali, modificari importante care fac ca sanii sa fie sensibili si durerosi.
In sarcina se suprapune si o alta cauza ce duce la durerea de sani – dezvoltarea glandei mamare pentru a putea alapta la nastere – dezvoltare care este dureroasa cel putin in primul trimestru de sarcina.

Mastoza fibrohistica

Mastopatia fibrochistica (boala Reclus, diaplazia mamara) apare frecvent la tinere, dar si la femeia adulta. De obicei, aceasta boala se manifesta prin aparitia unuia sau a mai multor noduli la nivelul sanilor. Poate fi afectat un singur san sau ambii. Cel mai frecvent aceste manifestari apar premenstrual, cand sanii devin durerosi.

Boala Paget a sanului

Boala Paget a sanului este de fapt un cancer care debuteaza prin formarea unor placi (“in carte de vizita”) in spatele mamelonului, declansand senzatie de mancarime a mamelonului. Adesea aceasta senatie de mancarime este confundata ca diagnostic cu micozele de la acest nivel, o eraoare foarte grava.
Apoi boala evolueaza fiind un cancer malign agresiv, dand si dureri la nivelul sanilor.

Abcesul mamar

Abcesul mamar este tot o infectie a sanului (cum am intalnit in cadrul mastitei), insa este cronica (se dezvolta intr-un timp mai indelungat) si de obicei nu afecteaza intregul san, ci este localizata sub forma unei pungi de puroi intr-o portiune a glandei mamare.
Uneori pot apare la nivelul axilei mici nodului durerosi. Mai mult decat atat, aceste abcese pot supura la suprafata pielii, creeaza un canal de continuitate spre exterior – o fistula – care este deosebit de dureroasa si creste si mai mult gradul de infectivitate.

Cancerul de san

Cancerul de san debuteaza din pacate in marea majoritate a cazurilor asimptomatic. In faze precoce, el este descoperit intamplator la analiza anuala a sanului (ecografie la femeia tanara si mamografie la femeia peste 50 de ani).
Tardiv cancerul incepe sa doara, de multe ori terapia in aceasta situatie fiind mult mai dura si sansele de supravietuire mai mici.

Medicamente care dau durere de sani

Unele medicamente pot avea ca efecte secundare durerea de sani. Acestea includ unele forme de medicatie hormonala folosite in tratamentul infertilitatii sau contraceptivele orale.
De asemenea, sensibilitatea sanilor poate fi consecinta terapiei hormonale cu estrogeni si progesteron care se prescrie uneori femeilor aflate la menopauza, fapt ce explica de ce unele femei continua sa aiba dureri ale sanilor dupa ce au intrat la menopauza.

Afectiuni ale peretelui toracic


Alteori durerea resimtita la nivelul sanilor poate avea o alta cauza, de exemplu o afectiune a peretelui toracic sau a muschiului pectoral care se afla in spatele glandei mamare.


Au fost semnalate si cazuri in care durerea de sani a aparut dupa tratament cu diferite medicamente antidepresive. Medicamente precum digoxina sau spironolactona dau ginecomastie la barbati – dezvoltarea glandei mamare, care are potential cancerigen.
In cazul terapiilor alternative, femeile care folosesc tranatmente naturiste pentru cresterea sanilor acuza frecvent dureri de sani care pot fi chiar puternice. Aceste tratamente naturiste de marire a sanilor nu au fost suficient studiate, asadar suntem rezervati in a raspunde daca au sau nu potential cancerigen pentru sani.

Asa ca fetele daca simtiti vreo durere nu ezitati sa mergeti la medic.

Etichete: